Dipartimento di Medicina Sperimentale e Chirurgia

Savini Isabella

SAVINI FOTO DIP MAGGIO 201511

Attuale ruolo

Professore Associato di Scienze Tecniche Dietetiche Applicate

SSD MED/49

edificio F

piano Terra

studio F80

telefono 06-72596380

mail savini@uniroma2.it

 

Biographical

Born in Rome on 27 July 1960, married, three children.

Education

1985 – BS and MS degree in Biology (University of Rome “La Sapienza” – Italy); 1989 – Ph.D. in Biochemistry (University of Rome “La Sapienza” – Italy); 1990 – MS degree in Protein Chemistry (Cranfield Institute of Technology – UK); 1993 – Specialization in Nutritional Sciences  (University of Rome “La Sapienza” – Italy)

Academic positions

1983-1987 Research Assistant in Biochemistry, Faculty of Medicine, University of Rome “La Sapienza”.

1988-2000 Research Assistant in Biochemistry, Faculty of Medicine, University of Rome “Tor Vergata”.

2001-2007 Researcher in Nutritional Sciences, Faculty of Medicine, University of Rome “Tor Vergata”.

since 2008 Associate Professor of Human Nutrition and Dietetics

since 2000 Member of the Academic Board of the Doctoral School in “Biochemistry and Molecular Biology”.

2010-2014 Member of the National Committee for revision of Italian Dietary Reference Intakes (LARN).

since 2014 Coordinator of Master Degree (II Level) in  “Personalized nutrition: molecular and genetic basis”

since 2015  Member of the National Committee to review Nutritional Guidelines for the Primary Prevention of Stroke (Italian Stroke Organization-Stroke Prevention and Educational Awareness Diffusion, ISO-SPREAD).

She is member of  the Italian Society of Human Nutrition (SINU) and member of the Italian Society of Biochemistry and Molecular Biology (SIB).

Teaching

Bachelor degree in “Dietetics”

“Functional Foods” – “Food Chemistry”

Bachelor degree in  “Sports Science”

“Dietetics”

Master degree in “Sciences and Techniques of Preventive and Adapted Motor Activities”

“Dietetics”

Master degree in “ Human Nutritional Sciences”

“Dietetics”

Master Degree (I level)  in “Nutrition and Cosmesis”

Dietetics”

Master Degree (II level)  in “Personalized nutrition: molecular and genetic basis”

“Dietetics”

Specialization School in “Nutritional Sciences”

“Human nutrition biochemistry” –  “Nutrition”

 

Research

Metabolism of vitamin C in normal and tumor cells, recently, the research has been focused on the novel field of nutrigenomics, by investigating the biological role of antioxidant vitamins and phytochemicals. She has studied the effects of these compounds on the expression and activity of redox-sensitive transcription factors, as well as the effects on redox-mediated signal transduction.

The scientific activity is documented by 44 peer-reviewed publications and over 70 investments in Congress.

Curriculum ITALIANO (massimo 4000 caratteri spazi inclusi)

Cenni biografici

Nata a Roma il 27 luglio 1960, coniugata, 3 figli

Formazione

1985- Laurea in Scienze Biologiche (Università di Roma “La Sapienza”); 1989 – Dottorato di

Ricerca in Biochimica (Università di Roma “La Sapienza”); 1990 – Master of Philosophy (Protein

Chemistry) (Cranfield Institute of Technology, U.K.); 1993 – Specializzazione in Scienze

dell’Alimentazione (Università di Roma “La Sapienza”)

Posizioni accademiche

1983-1987 Assistente di Ricerca in Biochimica, Facoltà di Medicina e Chirurgia, Università degli Studi di Roma “La Sapienza”.

1988-2000 Funzionario Tecnico, Facoltà di Medicina e Chirurgia, Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”.

2001-2007 Ricercatore di “Scienze Tecniche Dietetiche Applicate”, Facoltà di Medicina e Chirurgia, Università degli Studi di Roma “Tor Vergata”.

dal 2008 Professore Associato di “Scienze Tecniche Dietetiche Applicate”.

dal 2000 Componente Collegio dei Docenti  del  Dottorato di Ricerca in “Biochimica e Biologia Molecolare”

dal 2014 Coordinatore del Master di 2 Livello in “Nutrizione Personalizzata: basi molecolari e genetiche”

2010-2014 E’ stato membro del Comitato Nazionale per la Revisione dei Livelli di Assunzione di Riferimento di Nutrienti ed energia per la popolazione italiana (LARN).

dal 2015  Componente del Gruppo “Nutrizione” per la revisione delle Linee Guida Italiane per la prevenzione primaria dell’ictus (Italian Stroke Organization-Stroke Prevention and Educational Awareness Diffusion, ISO-SPREAD).

E ‘membro della Società Italiana di Nutrizione Umana (SINU) e membro della Società Italiana di Biochimica e Biologia Molecolare (SIB).

Attività didattica

Corso di Laurea Triennale in “Dietistica”

“Alimenti funzionali” –  “Chimica degli Alimenti”

Corso di Laurea Triennale in “Scienze Motorie”

“Scienze Tecniche Dietetiche Applicate”

Corso di Laurea in “Scienze e Tecniche delle Attività Motorie Preventive e Adattate”

“Scienze Tecniche Dietetiche Applicate”

Corso di Laurea Magistrale in “Scienze della Nutrizione Umana”

“Scienze Tecniche Dietetiche Applicate”

Master di 1 Livello in “Nutrizione e Cosmesi”

“Scienze Tecniche Dietetiche Applicate”

Master di 2 Livello in “Nutrizione Personalizzata: basi molecolari e genetiche”

“Scienze Tecniche Dietetiche Applicate”

Scuola di Specializzazione in “Scienza dell’Alimentazione”

“Biochimica della nutrizione umana” –  “Nutrizione”

Attività scientifica

Metabolismo della vitamina C in cellule normali e tumorali, di recente, la ricerca si è focalizzata nel campo della nutrigenomica, indagando il ruolo biologico di vitamine e sostanze fitochimiche

antiossidanti. Ha studiato gli effetti di questi composti sull’espressione e l’attività di fattori di trascrizione redox-sensibili, nonché gli effetti sulla trasduzione del segnale redox-mediata. Le ricerche svolte hanno condotto alla pubblicazione di 44 lavori originali su riviste internazionali, di oltre 70 comunicazioni a congressi internazionali e nazionali. E’ inoltre coautrice di 9 capitoli di libro e di 1 libro.

Pubblicazioni ultimi 5 anni/oppure quelle più rilevanti

Origanum vulgare induces apoptosis in human colon cancer Caco2 cells. I. Savini, R. Arnone, M. V. Catani, L. Avigliano. Nutr Cancer, 61,381-389, 2009.

Redox modulation of  Ecto-NOX1 in human platelets. I. Savini, R. Arnone, A. Rossi, M. V. Catani, D. Del Principe, L.Avigliano.. Mol Membr Biol. 27:160-169, 2010.

Redox Balance in Obesity.I. Savini, M.G. Carbonelli, R. Arnone, M.V. Catani. Biochemical Aspect of Human Nutrion”, pp 257-272, Research Signpost , ISBN 978-81-7895-478-3, 2010.

Vitamin C in Human Platelets. I. Savini, L. Avigliano, M.V. Catani.  Vitamin C: nutrition, side effects and supplements. 2010, Nova Science Publishers, Inc New York, ISBN 978-1-61728-754-1.

Trans-plasma membrane electron transport in mammals: functional significance in health and disease. D. Del Principe, L. Avigliano, I. Savini , M.V. Catani. Antioxid Redox Signal.14:2289-318, 2011.

Skeletal muscle differentiation: role of dehydroepiandrosterone sulfate. R. Ceci, G. Duranti, A. Rossi, I. Savini, S.Sabatini. Horm Metab Res.43:702-7, 2011.

Obesity-associated oxidative stress: strategies finalized to improve redox state. I. Savini, M. V. Catani, D. Evangelista,V.Gasperi, L. Avigliano. Int J Mol Sci. 14:10497-538, 2013.

2-Arachidonoylglycerol modulates human endothelial cell/leukocyte interactions by controlling selectin expression through CB1 and CB2 receptors. V. Gasperi, D. Evangelista, V. Chiurchiù, F. Florenzano, I. Savini, S. Oddi, L. Avigliano, M.V. Catani, M. Maccarrone Int J Biochem Cell Biol. 51:79-88, 2014.

Trans-Plasma membrane electron transport in human blood platelets: an update. L. Avigliano, I. Savini, M.V. Catani, D. Del Principe. In: Recent Advances in Medicinal Chemistry. vol. 1, chapter 13, p. 404-432, 2014. Atta-ur-Rahman, Muhammad Iqbal Choudhary and George Perry Eds, Bentham ebooks.

Vitamine Idrosolubili. L. Avigliano, G. Cairella, F. Garbagnati, S. Ruggeri, I. Savini  Livelli di Assunzione di Riferimento di Nutrienti ed energia per la popolazione italiana – IV Revisione. Ed. Società Italiana di Comunicazione Scientifica e Sanitaria, 2014, ISBN 978-88-90685-22-4.

Vitamine Liposolubili. G. Maiani, N. Merendino, P. Riso, M. Serafini, I. Savini. Livelli di Assunzione di Riferimento di Nutrienti ed energia per la popolazione italiana – IV Revisione. Ed. Società Italiana di Comunicazione Scientifica e Sanitaria, 2014, ISBN 978-88-90685-22-4.

Downstream effects of endocannabinoid on blood cells: implications for health and disease.V. Gasperi, D. Evangelista, I. Savini, D. Del Principe, L. Avigliano, M. Maccarrone, M.V. Catani. Cell Mol Life Sci. 2015 (in press).

Platelets and their disorders. MV Catani, V Gasperi, I Savini, D Del Principe. Encyclopedia of

Life Sciences. 2015 (in press).

Oxidative Stress and Obesity. I. Savini, V. Gasperi, M.V. Catani. In “Obesity – a practical guide”, Edited by Shamim I. Ahmad, Springer, 2015 (in press).